Restauracje z dwupoziomową kuchnią, wyposażoną w urządzenia dla profesjonalnej gastronomii marki GORT oraz indywidualne wykonanie okapów wentylacyjnych, spełniających wszystkie wymagania inwestora.
Wave Międzyzdroje Resort & SPA to projekt inspirowany miejscem, w którym się znajduje. Formy budynków nawiązują bezpośrednio do dynamicznego, tętniącego życiem morza – fal i ich nieustannego ruchu. Znajdujące się w obiekcie restauracje proponują potrawy skomponowane z lokalnych, sezonowych produktów. W menu widnieją dania z ryb z porannego łowu, dziczyzny, aromatycznych grzybów, steki od polskich hodowców czy krewetki z morza północnego. Aby stworzyć ergonomiczną przestrzeń kuchni oraz zaplecza gastronomicznego optymalnie dopasowaną do potrzeb obiektu, projektanci Suma Service oraz doradcy firmy GORT byli zaangażowani w realizację inwestycji od samego początku.
– To była kompleksowa realizacja – opowiada Adam Smelkowski, Koordynator Projektów Suma Service. – Zaprojektowaliśmy technologię kuchni od podstaw: rozplanowaliśmy rozmieszczenie pomieszczeń, przygotowaliśmy wytyczne instalacyjne. Nadzorowaliśmy i konsultowaliśmy realizację przygotowania kuchni już na etapie powstawania bryły budynku. Na etapie realizacji zadbaliśmy o najmniejsze detale i wysoką estetykę wykonania – dodaje Smelkowski. – Dzięki temu, że realizowaliśmy ten obiekt kompleksowo mogliśmy stworzyć i zrealizować spójną wizję całości zaplecza gastronomicznego.
Ponieważ kuchnia miała pełnić funkcje jednocześnie zaplecza dla restauracji bufetowej oraz dla restauracji a’la carte, rozmieszczono ją na dwóch poziomach. Jej kompleksowe wyposażenie bazuje na profesjonalnych urządzeniach gastronomicznych GORT.
– Zaplecze kuchenne powstało w oparciu o nasze urządzenia grzewcze Linii 700 oraz Linii. Z uwagi na charakter inwestycji oraz ilość wydawanych posiłków zaszła potrzeba rozmieszczenia kuchni na dwóch oddzielnych poziomach. Urządzenia o dużej wydajności z asortymentu Linii 900 znalazły swoje zastosowanie w kuchni przygotowawczej. Natomiast urządzenia Linii 700 wraz z systemem nadstawek stanowią trzon wyspy grzewczej w kuchni głównej, która pełni również rolę kuchni a’la carte – dodaje Kowalik. – W wyniku różnych uwarunkowań zastosowano urządzenia zarówno gazowe, jak i elektryczne. Dopełnieniem tego wyposażenia są nasze urządzenia chłodnicze.
Dodatkowo obiekt został kompleksowo wyposażony w okapy marki Gort.
– Postawiono przed nami spore wyzwanie, gdyż uwarunkowania architektoniczne, jakie stawia budynek o tak nietuzinkowym wyglądzie i konstrukcji, wymagały wprowadzenia zmian konstrukcyjnych okapów – wspomina Michał Kowalik z firmy GORT. – Na szczęście dzięki nowoczesnemu parkowi maszynowemu i zespołowi konstruktorów doświadczonych w projektowaniu indywidualnych rozwiązać nie stanowiło to dla nas problemu. Przed realizacją wykonaliśmy profesjonalny dobór wentylacji – tłumaczy Kowalik, – czyli wnikliwą analizą projektową i konsultacje przeprowadzone przez Wydział Wentylacji Profesjonalnych Kuchni firmy GORT. Efektem tego jest indywidualne wykonanie okapów wentylacyjnych, spełniających wszystkie wymagania inwestora