Sukces punktu gastronomicznego może zależeć od wielu czynników. Lokalizacji, menu, jakości obsługi czy wystroju wnętrza. Lokal wyposażony w nowoczesny sprzęt może przyciągać nawet najbardziej wymagających klientów. Wśród wyposażenia warto posiadać rozmaite urządzenia grzewcze czy chłodnicze, przykładowo lady sałatkowe.
Co to jest lada sałatkowa?
Lada sałatkowa to rodzaj witryny chłodniczej powszechnie stosowanej w gastronomii. Przeznaczona jest ona do przechowywania potraw serwowanych na zimno, czyli sałatek, warzyw i sosów. Lady tego typu różnią się wielkością, pojemnością i mocą. Zazwyczaj wykonane są ze stali nierdzewnej, posiadają regulację temperatury, a agregat chłodniczy znajduje się z boku lub na ich spodzie. Na głównym blacie lady sałatkowej umieszczane są metalowe pojemniki do przechowywania produktów. Urządzenia te mogą być otwarte z obu stron, dzięki czemu klienci mają możliwość samodzielnego nakładania potraw, a obsługa w razie potrzeby może uzupełniać pojemniki. Czasami są otwarte tylko z jednej strony i wtedy za podawanie produktów odpowiedzialny jest sprzedawca. Na rynku dostępne są również lady małych rozmiarów, które są idealne do postawienia na blacie.
Po co w barze lada sałatkowa?
Klienci szukają smacznych i świeżych posiłków w atrakcyjnych cenach. Jednym z najlepszych sposobów na zachęcenie ich do skosztowania potraw serwowanych w naszej restauracji lub barze szybkiej obsługi, jest atrakcyjna ekspozycja niektórych produktów. Stanowi to podstawową funkcję lady sałatkowej. Kolejną jest oczywiście chłodzenie poszczególnych potraw, które są serwowane na zimno. Lada zabezpiecza je przed szybkim zepsuciem i pozwala utrzymać ich prawidłową temperaturę.
Lada sałatkowa to urządzenie bardzo często użytkowane w gastronomii, zwłaszcza w przypadku częściowej samoobsługi. Zaopatrzone są w nią wszystkie bary szybkiej obsługi oraz wiele restauracji. Lada sałatkowa stanowi swojego rodzaju okno wystawowe czy billboard zachęcający klientów do zasmakowania innych potraw znajdujących się w lokalu.