Rosnące ceny mediów, coraz wyższe ceny produktów i koszty pracy sprawiają, że bilans zysków i strat niepokoi przedsiębiorców, którzy zaczynają szukać oszczędności. Jak to zrobić skutecznie, nie zmniejszając jakości oferowanych dań i usług?
Sytuacja na światowym rynku odbiła się bardzo mocno na kosztach ponoszonych przez właścicieli lokali gastronomicznych. Do piętrzących się, niespodziewanych trudności, doszły ogromne podwyżki cen gazu, prądu i paliwa. Dodatkowo galopująca inflacja wpłynęła na wzrost kosztów utrzymania pracowników i zakupu produktów. Naturalne więc, że restauratorzy szukają sposobów na zmniejszenie kosztów. Rzeczą, na której bezwzględnie nie powinni oszczędzać jest sprzęt kuchenny, ponieważ to od sprawnego działania kuchni zależy “być, albo nie być” każdej restauracji. Co więcej, to właśnie profesjonalne urządzenia przynoszą długofalowe, wymierne oszczędności. Sprzęty kuchenne warto kupować od wiarygodnych producentów, którzy oferują również serwis i gwarancję.
Czasami to pozornie nieistotne elementy mogą przynieść znaczące oszczędności. Tak jest w przypadku naszych urządzeń gazowych Linii 700 i Linii 900. Od samego początku prac konstrukcyjnych nad urządzeniami grzewczymi GORT postawiliśmy duży nacisk na ich sprawność. Sprawność określa jak skutecznie gaz jest wykorzystywany przez urządzenie do ogrzewania potraw. Im wyższa sprawność tym niższe rachunki za gaz. Właśnie dlatego nie zdecydowaliśmy się na standardowe rozwiązania od wielu lat dostępne na rynku, a wspólnie z zagranicznymi partnerami opracowaliśmy dedykowane rozwiązania najlepiej dostosowane do funkcji danego urządzenia. Najlepszym tego przykładem są kuchnie gazowe GORT – zostały zaprojektowane w oparciu o innowacyjne na naszym rynku palniki. Cechuje je mała kora oraz płomień o dużej odporności na przeciągi i zalania, który dostosowuje się do dna naczynia. Ich elastyczność pozwala na efektywne grzanie zarówno dużych jak i najmniejszych naczyń, eliminując straty ciepła. To szczególnie istotne w restauracjach serwujących potrawy a la carte, gdzie wydawanie zamówień wymaga użycia jednoczesnego użycia największych garnków i dużej ilości mniejszych naczyń i rondli. Efekty oszczędności wynikającej z użycia urządzeń o większej sprawności będą w skali roku wyraźnie widoczne
Wysokie ceny mediów odczuwalne są zwłaszcza w okresie grzewczym. Również tu, poprzez inwestycje w profesjonalne urządzenia i odpowiednio dobrane systemy wentylacyjne można znacznie obniżyć wysokość rachunków.
W ostatnim czasie obserwuje się coraz większe zainteresowanie odzyskiem ciepła w systemach wentylacyjnych. Takie rozwiązanie niesie za sobą wiele korzyści. Główną z nich jest obniżenie kosztów eksploatacyjnych. Dzięki wykorzystaniu energii pochodzącej z powietrza wywiewanego, ograniczamy zużycie energii potrzebnej do ogrzania pomieszczenia.
Damian Wąsicki, Dyrektor Wydziału Wentylacji Profesjonalnych Kuchni
Powietrze usuwane z pomieszczeń kuchennych ze względu na jego wysoką temperaturę jest korzystnym źródłem odzyskiwanego ciepła, ale biorąc pod uwagę zanieczyszczenie tłuszczowe, konieczne jest zastosowanie wysokosprawnych i innowacyjnych rozwiązań. Gorące wywiewane powietrze, które zostało przefiltrowane przez wysokiej jakości filtry wielostopniowe z systemem UV nie zawiera tłuszczu oraz innych zanieczyszczeń, więc jest świetnym źródłem energii, którą można odzyskiwać. Dodatkowo najbardziej zaawansowane okapy posiadające system lamp UV-C, dbają również o otoczenie na zewnątrz lokalu eliminując większość zapachów wydostających się z kuchni.
Kolejnym miejscem do szukania oszczędności są profesjonalne urządzenia chłodnicze i mroźnicze. Zmiana czynnika chłodniczego w urządzeniach marki GORT na ekologiczny czynnik R290, dała znaczne zmniejszenie konsumpcji prądu. Przykładem może być szafa chłodnicza, udało nam się uzyskać nominalną moc urządzenia mniejsza aż o 0,2kW, przy zachowaniu tej samej wydajności! Zużycie energii dodatkowo zmniejsza wyłącznik wentylatora po otwarciu drzwi, dobra izolacja, system automatycznego domykania drzwi oraz alarm sygnalizujący pozostawienie ich otwartych.
Dyrektor Handlowy i Rozwoju Biznesu marki GORT Michał Kowalik
Często restauratorzy zaczynają rozglądać się za oszczędnościami dopiero, gdy pojawiają się pierwsze trudności w spięciu budżetu. A o niskie koszty funkcjonowania kuchni najłatwiej zadbać jeszcze na etapie projektu. Bardzo istotnym elementem przekładającym się bezpośrednio na rentowność lokalu, jest ergonomia pracy. W oparciu o wiedzę i wieloletnie doświadczenie jesteśmy w stanie zaplanować kuchnię zwiększając efektowność pracy. Dobrze dobrane rozwiązania jak np. „multigarnkowe” podgrzewacze płytowe, kuchnie, grille mogą być zainstalowane na podstawie chłodniczej lub mroźniczej. Dodatkowo na wyspie grzewczej można zlokalizować, opiekacz, źródło wody, gniazda 230V, umywalkę, co finalnie przekłada się na przygotowanie posiłków w możliwie krótkim czasie, eliminując zbędny ruch na kuchni. Tym samym zmniejszając zużycie zasobów ludzkich i energii. Znający branżę projektant zadba o to, aby w projekcie znalazły się wyłącznie urządzenia, które będzie można wyczyścić w szybki i prosty sposób. Ergonomia pracy kuchni jest szczególnie istotna w aspekcie ograniczenia liczby pracowników, zważając na obecne trudności w znalezieniu profesjonalnej obsługi kuchni.