Szafy magazynowe, obok regałów magazynowych, należą do podstawowego wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. Żywność oraz wszelkie sprzęty wykorzystywane w profesjonalnej kuchni, muszą być przechowywane bowiem w odpowiednich warunkach i zgodnie z zasadami HACCP.
Magazynowanie surowców, zapasów i gotowych produktów
Podstawową zasadą działania lokali gastronomicznych, jest maksymalne wykorzystanie zakupionych surowców oraz zużycie zapasów produktów gotowych, które zostały przygotowane na bazie tych surowców.
Żywność musi być przechowywana w określony sposób:
- konieczna jest eliminacja ryzyka zanieczyszczeń,
- niezbędne jest utrzymanie higieny,
- temperaturę przechowywania należy dostosować do rodzaju żywności,
- wyposażenie musi spełniać normy bezpieczeństwa,
- żywność różnego pochodzenia musi być przechowywana oddzielnie.
Szafa magazynowa – specyfikacja i zastosowanie
Szafy magazynowe, używane są zazwyczaj do przechowywania żywności, którą należy zabezpieczyć przed zanieczyszczeniami. Profesjonalne szafy magazynowe, wykonane są z jakościowej stali nierdzewnej, której trwałość gwarantuje eliminację ryzyka związanego z zanieczyszczeniem żywności tym materiałem. Stal nierdzewna jest również odporna na działanie czynników zewnętrznych takich jak wysoka temperatura, wilgoć czy procesy rdzewienia.
Utrzymanie odpowiedniej higieny jest w tym przypadku bardzo ułatwione. Żywność, można bowiem odpowiednio oddzielić za pomocą półek, które posiadają regulację wysokości oraz dzięki szczelnym drzwiom. W szafach ze stali nierdzewnej przechowywać można produkty gotowe do wydania, nawet te o wysokiej temperaturze.
Magazynowanie sprzętu i wyposażenia
Szafy magazynowe mogą zostać umieszczone nie tylko ma terenie kuchni, ale również w pomieszczeniach magazynowych lub socjalnych.
W gastronomii również magazynowanie wszelkiego sprzętu gastronomicznego, musi odbywać się według określonych zasad. Zazwyczaj magazyny podzielone są na dwie strefy: zanieczyszczoną i czystą. Czyste elementy wyposażenia, powinny być zawsze przechowywane w warunkach higienicznych.
Natomiast szafy magazynowe wykorzystywane w pomieszczeniach socjalnych wyposażone są zwykle w specjalny drążek do wieszania ubrań oraz półki, na których pracownicy restauracji czy baru mogą zostawić swoje prywatne rzeczy.
Szafy magazynowe ze stali nierdzewnej są rozwiązaniem bardzo higienicznym i w pełni bezpiecznym. Na rynku dostępne są szafy pojedyncze bądź podwójne z drzwiami skrzydłowymi lub suwanymi. Są one łatwe w utrzymaniu i bardzo pojemne. Umożliwiają przechowywanie wielu produktów spożywczych, sprzętu gastronomicznego czy zastawy stołowej. Szafy magazynowe z pewnością są więc niezastąpione w każdej profesjonalnej kuchni.